Biography (in swedish)Johannes Nebel är en musikpersonlighet som engagerar. Genom sitt arbete – inte minst genom grundandet av OPUS, Skandinaviens största magasin om klassisk musik – har han spelat en viktig roll i främjandet av den klassiska musiken. Genom magasinet, som fyllde tio år förra hösten, har Nebel på ett lustfyllt sätt bidragit till kunskap och inspiration. Under åren har han mött ett stort antal musiker – däribland pianister som Leif Ove Andsnes och Lang Lang.

Johannes Nebel spelade själv piano och klarinett under uppväxten i Norrbotten, vilket sedan övergick till dirigering och sång. Sedan tjugo år bor han i Lund, där han driver artistagenturen Eliasson Artists, bland annat för pianisterna Carl Petersson, David Huang, Henrik Måwe och Peter Jablonski.

Pianospel har alltid fascinerat; i synnerhet har pianister som Vladimir Horowitz, György Cziffra, Glenn Gould och Martha Argerich format grunden för vad artisteri och musikskapande faktiskt kan nå upp till. Nebel har medverkat i flertalet tv- och radioprogram i egenskap av sitt stora engagemang för den klassiska musiken i Sverige.


Johannes nebel